Хигиената важна за всеки пациент

Хигиената, която трябва да подържа всеки пациент е два вида:
ЛИЧНА, за която ще прочетете на тази страница и
ПРОФЕСИОНАЛНА, извършена от стоматолог /за която вижте тук/

Кое налага редовната устна хигиена?
Само минути след измиване на зъбите върху тях отново започва да се образува зъбна плака. След около три седмици се развива възпаление на венците, а след няколко месеца – зъбен кариес. Установено е, че в 1 мг зъбен налеп се съдържат над 250 милиона микроорганизми, а при лица със занемарена устна хигиена се откриват около 250 мг налеп. Бактериите реагират с хранителните остатъци в него, като произвеждат киселини. Те атакуват и разрушават зъбния емайл, както и предизвикват развитието на венечни заболявания. Затова хигиената на устната кухина заема водещо място в профилактиката на стоматологичните заболявания.
Зъбната плака е налеп, който се образува върху повърхността на зъбите. Тя представлява меко образувание, съставено от микроорганизми и продукти на тяхната дейност. Плаката е плътно прикрепена към зъбните повърхности и не се отделя при изплакване на устата. Повърхностите, върху които се образува и задържа най-много плака, са и главните места за развитие на зъбен кариес.
Най-ефективен и безвреден начин за от страняване на зъбната плака е механичното почистване с помощта на четка и паста.
Основното предназначение на четката е да отстранява ефикасно плаката, като има достъп до всички места в устата. Необходим е грижлив подбор на четката за зъби съобразно възрастта и състоянието на уст ната кухина.

Средства за лична орална хигиена

1. Четки за зъби -ръчни или електрически?
И двата вида са приложими във всички възрасти. При правилна употреба електрическите имат по-голяма ефективност при отстраняване на зъбната плака в сравнение с ръчните. Препоръчва се употребата им и от хора с физически или нервномускулни увреждания на горните крайници.
Зъбните четки са нетрайни и е необходимо да се сменят на всеки 2-3 месеца. Само неизносената и добре съхранявана четка може да изпълнява своето предназначение. Препоръчва се използването на две четки – една за сутрешното и една за вечерното измиване. Изсъхналите влакна са по-еластични и по-добре премахват плаката/т.е. зъбите трябеа да се мият със суха четка,а не да мокри преди да се сложи пастата върху нея/. Измиващият ефект в 60% се дължи на четката.
Избор на дизайн и твърдост на четката-Най-добре е това да прецени личният стоматолог според състоянието на зъбите и венците в устната кухина.

2. Между-зъбни четчици и конци за почистване на междузъбните пространства.
Между-зъбните четчици са едно от най -добрите средства за почистване на пространствата между зъбите,поради невъзможността на всички други средства да почистят вдлъбнатите места на зъба около венеца.С междузъбните четчици се осъществява и масаж на венците.Конците не могат да достигнат тези пространства поради бъбрековидната форма на някои зъби.
Съществуват навосъчени и ненавосъчени конци. Навосъчените лесно се плъзгат по страничните повърхности на зъбите, но при невнимателна употреба те могат да травмират венеца. Ненавосъчените конци се въвеждат по-трудно между зъбите, но по-лесно почистват плаката. Употребата на конци е начин за почистване на контактните странични зъбни повърхности.

3. Апарати за орални хидропроцедури- или наречни още иригатори,или зъбни душове.
Използват се след изчеткване на зъбите и допълнителното им почистване с конци. Освен почистващ, те имат и отличен масажиращ ефект.

4. Средства за химичен контрол на зъбната плака
Доказано е, че само с механични средства е невъзможно да се постигне цялостно и пълно отстраняване на зъбния налеп от устната кухина. За по-добрата профилактика на зъбния кариес и на заболяванията на венците се препоръчва ежедневното използване на химични средства – разтвори за плакнене, шпрейове, гелове, пасти за зъби и др. Приложението на химичните средства понякога може да е единствената възможност за почистване на устната кухина – например при стадии на реанимация при тежки заболявания, при междучелюстно шиниране, при хора с умствени увреждания и др. Конкретният избор на тези средства се прави след прецизен анализ на състоянието на зъбите и меките тъкани в устата.

Методи за лична орална хигиена

1. Устна хигиена при възрастните
За правилното почистване са необходими поне 2,5-3 минути два пъти дневно – сутрин след сън/ а не след закуска/ и вечер преди лягане /поне 1 час след вечерното хранене/.
За всяка част от устата трябва да се отделя еднакво време и внимание (горе ляво, горе дясно, долу ляво, долу дясно, език).
Задължително е почистването на всички зъбни повърхности с помощта на изброените по-горе средства.
Наличието на коронки и мостове не трябва да възпрепятства поддържането на добра хигиена. При почистването на мостове не може да се прилага стандартната почистваща техника с конец. В този случай, както и при наличието на фиксирани ортодонтски апарати, се препоръчва употребата на между-зъбни четчици и апаратите за хидропроцедури.
Съществуват множество конкретни методики за почистване на зъбите със зъбни четки и с конци. Само личният стоматолог може да препоръча най-подходящия начин според състоянието на устната кухина.

2. Устна хигиена при децата
Още преди пробива на първите млечни зъби, венците на децата трябва да се почистват. Най-подходящо е това да става с мокра марля след хранене и преди лягане.
Поне до две годишна възраст родителите трябва да мият зъбите на децата, а след това те да се насърчават сами да го правят.
До четири годишна възраст децата могат да прилагат обикновена техника за миене – с малки кръгови движения на четката. Основната цел е създаването на навик за миене поне два пъти дневно.
Може да се използват както обикновени, така и електрически четки за зъби.
При малките деца не се препоръчва използването на конци, интердентални четки или клечки за зъби, поради опасността от травмиране на меките тъкани и увреждане на зъбните зародиши.
Обучението и мотивацията на децата за правилна устна хигиена трябва да се извършва съвместно от родителите и от стоматолога. Задължителен е професионалният стоматологичен контрол поне веднъж на шест месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.