Термини важни за пациента

Тези термини трябва да знае всеки пациент, а когато нещо не му е ясно, просто трябва да зададе въпрос на зъболекаря си.

Зъбна плака – бактериална структура ( микроорганизми), допринасящи за развитието на кариес и гингивит.
Плаката представлява лепкав налеп, който се отлага по повърхността на зъбите и най- много около венците. Получава се от остатъци от храни, клетки, секрети и микроорганизми в устната кухина. 1 mg от тази субстанция съдържа около 100 до 300 милиона микроорганизми (вкл.бактерии). Те образуват киселини и поради това са сред най-важните причинители на разпространението на кариес, гингивит, пародонтит. Някои бактерии произвеждат лепкави субстанции, които възпрепятстват отмиването на плаката чрез слюнката или чрез изплакването на зъбите, за това е необходимо четкане на зъбите с чека и паста 2 пъти на ден по 3 минути/2 минути с електрическа четка/.

Зъбен камък – образува се когато има налице минерализирана зъбна плака и лоша хигиена.
„Зъбен камък“ се наричат твърдите минерализирани отлагания по зъбите. Появява се тогава, когато отлаганията по зъбите не се отстраняват/два пъти на ден/ и се стига до натрупване на минерали. Още след 10-12 час започва ,,стареенето“ на зъбната плака и трудното и премахване . А вече образувалият се зъбен камък трябва да се отстранява редовно от зъболекаря на всеки шест месеца със специален ултразвуков апарат.

Кариес – заболяване предизвикващо загуба на част от минералното съдържание на зъбите, водещо до образуването на малка „дупчица“, наречена „кариозна кухина“(кавитация).

Пулпит – в повечето случаи се развива вследствие на нелекуван кариес. Получава се тогава, когато кариозната кухина стане толкова голяма, че достигне до пулпната тъкан и се възпали (засягане на пулпната тъкан). Полученото възпаление може да се прояви по различен начин – от слаби, но продължителни болки след сладки или студени храни, до силни (предимно нощни) болки, които почти не се повлияват от обезболяващи лекарства.

Гангрена – един от следващите етапи след пулпита. Пулпната тъкан е „умъртвена“ (некротизирала), и има силна неприятна миризма.

Гингивит – възпаление на венците. Най-често протича с кървене (по време на миене на зъбите или дори спонтанно).

Пародонтит – възпаление на целия зъбодържащ апарат.

Имплантати – представляват титанови вътрекостни заместители на изгубените зъби (винтови,дискови,цилиндрични и др.) които се поставят в костта. Пример: Ако имате един липсващ зъб е по-удачно да сложите имплант на това място , отколкото да пилите съседните здрави зъби за да поставите мост.

Реминерализацията е непрекъснатия процес на натрупване на минерали в деминерализираните области на дентина, както и на зъбния емайл. Това става с помощта на слюнката и вещества като флуорида, който се съдържа в почти всички пасти за зъби,но с различна концентрация.Вашият стоматолог трябва да ви насочи какви точно пасти и гелове да ползвате.

Деминерализация – под „деминерализация“ се разбира разграждането на минералите от зъбния емайл, предизвикано от въздействието на киселина. Ако не се противодейства на деминерализацията, започва процес, нарушаващ емайла. Зъбът става чувствителен-усеща се болка при студен въздух, сладко, кисело, при миене на зъбите с четка. Това състояние предразполага развие на кариес.

Ppm – ppm е английското съкращение за частици на един милион и изразява концентрацията за разреждане от едно към един милион. Това определение често се появява на тубите на пастите за зъби и изразява съдържанието на флуорид в пастата за зъби, като напр. 1500 ppm при паста за зъби за възрастни. Това съответства на 1500 милиграма флуорид на един килограм паста за зъби.

Оцветяване на зъбите и избелване – Зъбите са покрити от тънък невидим слой. Тук се отлагат протеини /кутикула/, въглехидрати, калций и пигменти, и се стига до оцветяване на зъбите, което може да е повърхностно или в дълбочина. Тези вещества се получават от кафе, чай, тютюн, червено вино, продължително приемане на медикаменти и т.н. Също така недостатъчната хигиена на устната кухина и уврежданията по зъбите могат да доведат до оцветявания. Мъртвите зъби с течение на времето също потъмняват и придобиват синкаво-сив цвят. Такива оцветявания не са опасни за зъбите, но поради естетични причини могат да бъдат отстранени отново. Прави се и избелване на зъбите в кабинета или в домашни условия.

Макро дентална фотография:

Copyright by Evmeniya Stankova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.