Професионална хигиена

Професионална /медико-стоматологична/ хигиена

Първият симптом, който ще ви подскаже, че имате нужда от професионална хигиена е кървенето на венците и лошия дъх.
Професионалното почистване е единственият начин за отстраняване на зъбен камък и такова почистване можете да получите само в зъболекарският кабинет. Прекомерното натрупване на зъбен камък по зъбите е причина за увреждането на венците (пародонтит). Почистването, което прави стоматологът, спомага за заглаждане на повърхността на зъбите и пломбите, което от своя страна помага да не се задържа зъбна плака. Зъбната плака е прозрачен бактериален филм, който се натрупва по зъбите всеки ден и ако тя не се изчетква, се минерализира/втвърдява/ и се образува зъбен камък. Освен това при почистването се отстраняват някои петна.
При различните хора честотата на натрупване на зъбен камък и количеството е различно. При някои хора се образува по-бързо и повече зъбен камък, а при други е обратно. Най-често зъбният камък се почиства два пъти годишно. Най-добре е да се консултирате с вашия стоматолог за нужната честота на посещенията – той ще има наблюдение върху това как се натрупва при вас и на какъв период да се извършва манипулацията.

Има два метода за почистване на зъбния камък:
– с ултразвуков апарат- Ултразвуковият апарат за почистване на зъби, се използва за премахване на грубите отлагания на зъбен камък. Дълбоко почистване се прилага при вече създадени пародонтални състояния (средни или напреднали заболявания на венците). При възпаление на венците, венечните джобове стават още по-дълбоки и започват да губят връзката си с подлежащата кост. Колкото по-дълбоки са джобовете, толкова по-лесно се натрупва плака в тях и състоянието на венците се влошава още повече. Венечните джобове наистина трябва да бъдат почиствани редовно за да се предотврати по-нататъшно възпаление и увреждане.
След почистване с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно – фино почистване на по-фините отлагания.
– с ръчни инструменти.

Втория етап на почистването е въздушно-прахово полиране на зъбите. Полирането се извършва от специални апарати, които разпръскват под високо налягане вода смесена със специална дентална сода (airflow) върху повърхността на вашите зъби. Водата под налягане измива остатъците от плаката, а содата премахва налепите и неутрализира киселата среда в устата ви.

След това зъбните повърхности може да се полират с машинна четка и специални пасти. Полиране с гумички, четчици и полирна паста се извършва с наконечник на бавни обороти. Пастата съдържаща абразиви и флуориди се нанася върху гумичките, съответно върху четчиците. Абразивите премахват налепите и оцветяванията, а флуоридите заздравяват емайловата повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.