Протетика

Видове протезиране

Проблемите на пациенти с липсващите и счупени зъби съвременната стоматология може да разреши.Много хора с липсващи зъби, дълго време не обращат внимание на това и стигат до сериозни проблеми- за останалите зъби, за ставата и за храносмилателната система,за цялата дъвкателна фукция.
Ако тези проблеми не се разрешат навреме се стига до загуба на кост или други зъби,което налага по-сериозно лечение. Ето защо е по-добре да се решават проблемите, докато са малки, преди да станат по-сериозни и съответно по-скъпи за възстановяване.
Възстановяването на липсващите зъби ще ви помогне да поддържате в добра функция дъвкателния апарат. В повечето случаи причината за загуба на зъби е нелекуването им,възпалени венци,плака и зъбен камък. Това може да се предодврати и спре, чрез поддържане на добра устна хигиена-професионална/ при стоматолог/ и лична/редовно миене на зъбите, почистване с междузъбни четчици и конци, и контролни прегледи/.

Когато има разстояние между съседните и срещуположните зъби е нормално да се появи
движение (миграция) и прорастване на зъбите. За да запазите постоянните си зъби във функция и в правилното им положение, е необходимо липсващият зъб да бъде заместен- чрез мост или имплант. Ако оставите проблема без решение, придвижването на останалите зъби към празното място ще доведе до по-сложни проблеми, което ще наложи по-трудно и сложно лечение.

Възстановяване с импланти е най-удачния вариант за пациента, ако може да си го позволи финансово,защото това е скъпо лечение.Но предимството е, че на пациента не се налага да му се изпиляват съседните зъби, за да прави мостове т.е. запазва в цялост личните си зъби.

Възстановяване с неподвижни конструкции
В зависимост от състоянието, неподвижното възстановяване с мостова конструкция, е другото решение за възстановяване на нормалната функция. В някои случаи може да се наложи подреждане на някои зъби в нормалното им положение, чрез ортодонтски начини.

Възстановяване с подвижни конструкции
Третият вариант е подвижното протезиране,което може да се направи с цели или частични протези.
-целите протези се правят, когато не е останал нито един зъб в устата.
-частичните протези се правят, когато има останали здрави и стабилни зъби, но не достатъчно на брой за да се направи неподвижна конструкция/мост/. За по-голямо удобство и стабилност на частчните протези се използват специални задръжни елементи, които правят този вид протези удобни, стабилни и естетични. Подвижните протези позволяват ежедневно почистване. При необходимост /ако има места,които са неудобни и причиняват ранички/ протезите могат да бъдат ребазирани в кабинета.

Консултирането с вашият стоматолог ще ви помогне да изберете най-добрият вариант за вашият случай. Ще задържите вашите естествени постоянни зъби по-дълго време, ако навреме възстановявате липсващите зъби и ежедневно поддържате адекватна хигиена. Не забравяйте редовните прегледи в стоматологичният кабинет и професионалното почистване на зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.