Ортодонтия

Какво е ортодонтия?

Красивите зъби са показател за здравето, благосъстоянието и цивилизоваността на човека. Тези, които смятат че неправилното положение на зъбите може да се коригира само в детството, много грешат. Няма смисъл да се упреквате, че поради нежелание, страх и още “основателни” причини в малолетна възраст сте отказали да носите онези не много приятни “шини”. Днес благодарение на съвременните технологии “холивудската усмивка” е достъпна за всяка една възраст.

Ортодонтия – това е раздел от стоматологията, специализиран в диагностиката, профилактиката и лечението на зъбно-челюстните отклонения. Ортодонтията представлява част от стоматологията и изучава зъбно-челюстните деформации и аномалии, които играят важна роля за голямата честота на зъбния кариес и пародонталните заболявания, както и на редица други заболявания на лицево-челюстната област.

Брекети – това са устройствата, които се използват при определено лечение.

Как работят брекетите? -вижте тук

Как могат да се открият дефекти на захапката в най-ранен стадий?

Много важно е захапката на детето да бъде проверена веднага щом пробият млечните зъби. И въпреки че темповете на развитие при всеки малчуган са индивидуални, от огромно значение е навреме да се диагностицират евентуалните дефекти на захапката.Налице е тенденция за нарастване на честотата на такива деформации в детската възраст.
Могат ли нарушенията в растежа на зъбите, видими на 8 годишна възраст с времето да се оправят от само себе си благодарение на естествения растеж на челюстта?
Не. Пространството, определено за наместването на предните зъби не се увеличава след падането на млечните кътници (на около 6 годишна възраст)

Каква е причината за неправилното развитие на зъбите?

Така както наследяваме цвета на очите от родителите си, някои особености в развитието на челюстта се предават генетично. Своят принос дават и обстоятелства като “смученето на палеца”, заболяванията на венците, травмите и преждевременното раждане.

Защо изобщо зъбите трябва да се изправят?

Изкривените зъби много по-често се развалят, попадналите в тях частици храна водят до заболявания на зъбите и венците. Неправилната захапка стои в основата на лошото предъвкване на храната, което пък води до нарушена функция на храносмилателната система и влошено здравословно състояние. Освен това изкривените зъби загрозяват усмивката ви, а тя както знаем е от огромно значение при общуването.

Как действат брекетите?

Брекетите представляват метални или керамични пластинки , които се закрепват на зъбите в определена последователност и се свързват с помощта на метална дъга (най-често от никел-титанова сплав “ с памет”). Тя се фиксира на първите кътници (шестите зъби) с определена, зададена от лекаря степен на натегнатост. В зависимост от ортодонтските проблеми, лекарят определя сечението и профила й. Именно с помощта на брекетите се определя на къде и колко да се завърти и /или/ наклони дадения зъб. Трябва да отбележим, че брекетите представляват доста сложно устройство с изящна изработка. Всеки брекет притежава хоризонтален и вертикален канал, опорна площадка(обърната към повърхността на зъба) и малки “крила” “Курсът” на брекета е заложен в геометрията на канала, през който се предава външното напрежение от металната дъга. Всеки брекет има свой индивидуален канал, чийто наклон спрямо хоризонталната или вертикална ос определя конкретната задача на зъба (накъде и колко да се обърне). Наборът от брекети с различна геометрия на каналите е толкова богат, че за всеки случай практически съществува съответния брекет.

Как могат брекетите да се направят по-малко забележими?

Вие бихте могли да изберете прозрачни или керамични брекети.Съществуват и лингвални брекети,които се поставят от вътрешната страна на зъбите. Лечението с такива лингвални брекети е по-скъпо и това трябва да се има предвид. Посетете този сайт на производителя ORMCO за повече информация: http://www.ormco.com/index/ormco-products-stb-social6

Съществуват ли възрастови ограничения за корекцията на захапката чрез брекети?

Не, няма ограничения. Зъбите могат да се изправят във всяка възраст. Около 20% от ортодонтните пациенти са възрастни, с цел подреждане или преместване на зъби за предстоящо имплантиране.

Носенето на брекети налага ли някакви ограничения?

Докато трае лечението не се препоръчва консумацията на твърди продукти и дъвка. Твърдите частици могат да заседнат в брекетите или да ги отлепят от зъбната повърхност. По-добре наблегнете върху меките продукти. След хранене зъбите изискват малко повече грижи. В основни линии обаче брекетите не ограничават свободата ви. Ви спокойно можете да се смеете, да пеете, да се занимавате със спорт и не на последно място – да се целувате.

Колко дълго трябва да се носят брекетите?

Лечението на зъбно-челюстните деформации е твърде сложно и продължително.
Това зависи преди всичко от състоянието на челюстите и зъбите, както и от захапката ви. Колкото по-стриктно следвате инструкциите на лекаря, толкова по-бързо зъбите ви ще се подредят.

Може ли в процеса на ортодонтично лечение да възникне необходимост от изваждане на зъби?

Единствено, ако в устата ви няма достатъчно място за наместването на всички зъби. Мястото на извадените зъби обаче ще бъде заето от другите. Усмивката ви няма да загуби нищо от чара и красотата си.

Кога не трябва да се слагат брекети?

Заболявания на психиката и тежки форми на алергия.

Кога е най-добре за пръв път да се посети специалист?

Всяко дете задължително трябва да бъде прегледано от ортодонт. Най-добре е това да стане когато малчуганът е на 2-3 години и не по-късно от 7 годишна възраст. Колкото по-рано се насрочи посещението при специалиста, толкова по-добре. Някои проблеми се отстраняват много по-леко в най-ранна детска възраст. В случаите пък когато лечението е възможно само след навършването на определен брой години от детето, малчуганът отрано ще бъде подготвен и ще знае за предстоящото му събитие.Лечението изисква продължително носене на апаратите, дълго наблюдение и корекция,адекватна хигиена и контрол. Успешната профилактика намалява честотата и тежестта на зъбно-челюстните деформации в детската възраст.

Детето ми дълго време носи подвижни апарати. Защо сега се налага поставянето на брекети?

Лечението с подвижни апарати не винаги е достатъчно. То подпомага развитието на челюстите, подготвя ги да израстнат всички постоянни зъби и да се избегнат екстракциите, за да им намерим място.

Каква орална хигиена се налага след поставянето на брекети?

Лечението с брекети налага много стриктна и редовна хигиена-миене с четка и паста,почистване с междузъбни четки, изплакване с вода за уста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.