Имплантология

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИМПЛАНТАТЪТ?

Зъбните имплантати служат за заместване на:

-единичен зъб, когато върху имплантата се поставя коронка
-група липсващи зъби
-за създаване на опори за закрепване на неподвижна зъбна протеза /мост/
-стабилизиране на цели подвижни протези /ченета/.

Неподвижните протези фиксирани върху имплантати създават функционален и естетичен комфорт на пациента.
Имплантатите заместват липсващи зъби, включително корена. Те са вградени в челюстта на мястото на старите липсващи зъби.. А ако костта е стопена на мястото на извадения зъб,се налага хирургично изграждане на кост.Ако това е положението и на горна челюст под синуса,се прави СИНУС ЛИФТ /вижте схемата/.

Някои системи импланти / Imtec,BICON,Anthogyr,T.B.R.,Tiolox,Ankylos /,след поставянето им, лежат под венеца в устата,докато се интегрират с костта. Времето варира от 3 до 6 месеца ,взависимост от вида и системата на имплантите.След това върху имплантата се завинтва надстройка, за която се фиксира новата корона .
Има системи импланти,при които не е нужно изчакване,а веднага може да се постави корона и така пациента е със зъб веднага след имплантирането / монолитни импланти D-r Ihde /.
Други системи позволяват в момента на изваждането на зъба, да се постави имплант и дори временна корона.

Имплантирането става с местна упойка.

Най-често пациентите питат своя зъболекар за вероятността зъбните имплантати да се отхвърлят от организма. На практика при равнището на развитие на съвременната имплантология няма отхвърляне на имплантатите от организма като чуждо тяло. Напротив те се приемат. В науката за различните типове имплантати това се нарича остео- или фибро-интеграция. Интегрираният в организма зъбен имплантат се държи като естествен зъб. Естествено с възрастта всички тъкани и органи атрофират, включително и челюстните кости. Естествените зъби се оголват и разклащат, което довежда до изваждането им. Същото важи и за зъбните имплантати.
Погрешно е схващането за т.н. отхвърляне на зъбните имплантати. Един добре поставен с добро качество като техническо изделие зъбен имплантат издържа функционално не по малко от 15-20 години. Този срок се счита за сериозно постижение.

След задълбочен рентгенологичен анализ на челюстите се определят подходящите по диаметър и дължина имплантати. Обработването на костната ложа за поставянето на имплантата задължително трябва да се извършва със съвременен имплантологичен юнит за регулиране на оборотите, въртящият момент и охлаждащия разтвор. Веднъж поставени в коста имплантатите трябва да бъдат оставени да се свържат с нея. Научните изследвания показват, че шест месеца са достатъчни за да се осигури съвършена остеоинтеграция между костта и имплантата-имплантатът е обхванат плътно от кост и е неподвижен. Официално приетият критерий за добър имплантат от ISOI /Международна организация на оралните имплантолози/ е, че добри имплантати са тези, които в 85% от случаите издържат функционално гарантирания срок.

СИСТЕМИТЕ, С КОИТО НИЕ РАБОТИМ, А НАШИ КЛИНИЧНИ СЛУЧАИ- вижте ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.