Ендодонтия

Ендодонтско (кореново) лечение

В много случаи кореновото лечение (лечението на кореновите канали) или както още се нарича, ендодонтското лечение, е единственият начин да се спаси зъбът. Зъбът, тежко увредeн от много дълбок кариес, голям костен джоб или травма може да бъде спасен, само ако се проведе ендодонтско лечение. Успешното лечение означава, че засегнатият зъб няма да се екстахира.
При ендодонсткото лечение се премахва инфектираната, увредена или самоумъртвила се пулпа от кореновия канал. Пулпата съдържа нерв, микрокръвоносен съд, преминаващ през кореновият канал.

Пулпата може да бъде инфектирана от дълбок кариес.Симптомите са: Потъмняване на зъба, болка или подуване и трябва веднага да потърсите зъболекарска помощ. Ендодонтското лечение често се налага и когато зъбът е счупен от травма,което налага своевременна намеса на стоматолог.
Своевременната намеса на стоматолога увеличава шансовете за успешното провеждане на кореновото (ендодонтско) лечение. Много често някои умъртвени зъби се нуждаят от повторна терапия-релечение . Тези зъби са обикновено счупени, потъмнели. Повторното лечение (релечение) се налага поради недобро и неадекватно проведено в миналото лечение, което е предпоставка за образуването на грануломи и кисти. Понякога пациентът чувства по-силни или по-слаби болки при дъвчене с въпросния зъб, но процесът можа да протича и без изявени симптоми. Затова при профилактичните прегледи се назначавт контролни рентгенови снимки на всички подозрителни зъби. Много зъби могат да бъдат с увредена пулпа и без видими признаци на увреждане. Защото често само рентгеновата снимка може да покаже нуждата от лечение или релечение. Ето защо контролните прегледи и рентгенови снимки на всеки 6 месеца са изключително важни. Нашата практика показва, че от релечение се нуждаят 90% от ендодонтски лекуваните зъби. Това става в случаите, когато каналите са запълнени с обикновена паста, без да бъдат кондензирани с материала Gutta Percha .

Какви са етапите на това лечение:

Много от пациентите идват ,, за пломба“ ,но всъщност вече са закъснели и имат нужда от ендодонтско лечение, което се установява с рентгенова снимка. Лечението се провежда с упойка, която създава комфорт и гарантира безболезненост. Прави се малка дупчица в зъба до откриването на увредената пулпа и така се осигурява достъп до кореновите канали. Използва се упойка, но тя невинаги е необходима.След достъпа до канала зъболекарят премахва умъртвената пулпа и разширява каналите със специална апаратура /ендонаконечник и апекс локатор/. След като пулпата е премахната и каналите разширени, каналът се запълва. Каналите се запълват по най-съвременните методи, а именно топла и студена кондензация на кореновите канали. При този метод каналите се запълват с Gutta Percha . Този материал е напълно биосъвместим, което означава, че той не предизвиква никакво дразнене и алергии. Освен това каналът се запечатва така, че не позволява развитието на бактерии, които могат да причинят грануломи и кисти. Със запълването на каналите ендодонтското лечение е завършено. Много важно е зъбът да бъде изграден така, че да се възстанови неговият анатомичен вид и да може да изпълнява своите функции.
Дали се препоръчва избелване или обличането му в корона, зависи колко разрушен е бил зъбът и колко здрава зъбна тъкан е оцеляла.
Пациента трябва да знае,че продължителността на кореновото лечение зависи от броя на каналите (кътниците имат 3-4 канала, докато предните зъби – 1) и от степента на инфектиране на пулпата и канала. Релечението, особено при наличие на гранулом, може да продължи 1-2 месеца и задължително се проследява на 6 месеца с рентгенова снимка.
Понякога след ендодонтското лечение се налага избелване, бондинг или обличане в корона с цел възстановяване на анатомичната форма и цвета на зъба.
Провеждането на ендодонтско лечение не означава, че зъбът е застрахован срещу нов кариес.
Съвременният начин на лечение (кондензирането на каналите с Gutta Percha),, се отличава с минимален процент неуспешни случаи. Ако това се случи, се прилага малка хирургична операция върху зъба.
Разбира се, ендодонтското лечение с топла и студена кондензация е 2 до 3 пъти по-скъпо от обикновеното лечение, при което каналите се запълват с паста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.